NL | EN

Realisatie kunstwerk Bilders Folly aan Baakse Beek

26 september 2021

Kunstwerk annex speeltoestel, getiteld ‘Bilders Folly’ geplaatst

zo 26 sep 2021

VORDEN - De Vordense houtkunstenaar Floris Brasser legde dezer dagen de laatste hand aan zijn kunstwerk annex speeltoestel, getiteld ‘Bilders Folly’. Het staat langs de Baakse Beek en trekt nu al volop de aandacht van passanten, jong en oud.

Door Sander Grootendorst

Het kunstwerk-in-wording is hoorbaar vanuit de verte aan het geluid van een elektrische zaag. Eerste indruk bij nadering: er zijn vijf totempalen neergezet, met elkaar verbonden. “Je kunt erin zien wat je wilt”, zegt Floris Brasser (64). “Ik heb mijn zegje gedaan door het te maken.”

De boomstammen van robinia-hout ogen zeer natuurlijk, hij heeft ze slechts ontdaan van bast en scherpe randjes. “De binnenste zijn afgefreesd, de buitenste niet, die zijn wilder.” Het kunstwerk beoogt óók een speelplaats te zijn. Brasser: “Ik krijg vaak opdrachten van gemeenten, waterschappen en dergelijke die willen dat ik iets maak omdat ze last hebben van hangjongeren. Dan zeg ik altijd: hangjongeren bestaan niet. Ja, als je alleen visuele kunst plaatst, gaan ze klooien, kijken of er iets los en stuk kan. Maar hier kunnen ze spelen en dan wordt het hún ding.” Abstracte kunstobjecten in de openbare ruimte gaan snel vervelen”, vindt Brasser. “Binnen een week heb je het gezien.” Van zijn Bilders Folly verwacht hij dat er nog jarenlang nieuwe dingen aan te ontdekken zijn.

Naam én materiaal van het boomstammenobject zijn een verwijzing naar de schilder Johannes Warnardus Bilders, die in de jaren 1868-1878 elke zomer het boomrijke Vordense landschap op doek kwam vastleggen, het gebied gelegen tussen kasteel Vorden en kasteel Hackfort. De ‘Folly’ staat langs het Bilderspad, vertelt voorzitter Willemijn Colenbrander van de stichting Kunst in Vorden. Het uitstippelen van het wandelpad in het voetspoor van de schilder viel samen met herstelwerkzaamheden van Waterschap Rijn en IJssel aan de Baakse Beek, de natuurlijke verbinding tussen beide kastelen – Bilders schiep de kunstzinnige verbinding in de negentiende eeuw, Brasser in de eenentwintigste, van hem zijn langs de route vijf ‘informatie-objecten’ geplaatst.

Uit de werkgroep-Bilderspad is de werkgroep-Bilders Folly gedestilleerd, waarin ook (kunst)historicus Rob de Windt uit Wageningen zitting heeft, schrijver van twee boeken over Bilders. 

Wie komt daar langs de beek aangelopen? Het is Rob de Windt.

En wat draagt hij onder zijn arm? Een echte Bilders!

“Ik heb het een paar maanden geleden via internet gekocht. Vandaag meegenomen om te laten zien aan Joke Tjoonk, die is geboren in het Bosmanshuis op landgoed Hackfort.” Het huis is afgebeeld op het olieverfschilderij. “In de kenmerkende stijl van Bilders: dat licht tussen de bladeren, die wat vochtige atmosfeer.” 

De Windt zet het schilderij voor de grap tegen een van vijf stammen. Twee kunstwerken raken elkaar en daardoor twee kunstenaars. In hogere zin deden ze dat al: Bilders is geboren in Heelsum en schilderde onder meer langs de beek aldaar. De plek waar Floris Brasser als kind speelde. Bilders is de naamgever van de beroemde Wodanseiken bij Wolfheze. Brasser: “Ik had mezelf nooit als romanticus gezien, maar door Bilders ging ik beseffen dat ik toch een romantisch kunstenaar ben.”

Het geeft nog weer een extra dimensie aan het thema ‘verbinding’ dat aan dit kunstwerk ten grondslag ligt. Colenbrander: “Tussen de dorpskern en de nieuwe wijk, tussen kastelen, tussen kunstenaars van toen en nu, tussen kunst en natuur, tussen jong en oud… Tussen de vele Vordenaren die aan de crowdfunding hebben meegedaan. Het is op de meest uiteenlopende manieren een ontmoetingsplek.”

De Windt: “Mijn eerste associatie was de toegangspoort naar een Shinto-tempel. Daarachter ligt het rijk van de ziel. Shinto is een Japanse natuurgodsdienst. Alweer een connectie met Bilders en de romantici, zij schilderden het bezielde landschap.”

--------------------------------------------------------------------------------------

 

In het hart van het dorp
Speciaal voor bij het Komvonder, het oude bruggetje over de Baakse beek, in het hart van het dorp, op de voormalige ‘bleek’, ontwierp Floris Brasser het kunstwerk, de Bilders Folly. De folly is bedoeld als een ode aan de beek, aan het landschap en aan het werk van Bilders. Het creëert een plek om te mijmeren en te genieten van het stromende water en de bomen. Het wordt een ontmoetingsplek voor jong en oud.

J.W. Bilders, landschapsschilder
De Bilders Folly, is geïnspireerd op het werk van Johannes Warnardus Bilders, de 19e eeuwse romantische landschapsschilder die van het bosrijke landschap en de kastelen in Vorden vele prachtige tekeningen en schilderijen maakte. Een wandelroute, het Bilderspad, voert langs de plekken waar Bilders schilderde. Het pad begint en eindigt bij de Bilders Folly.

Vijf boomstammen
De Bilders Folly is opgetrokken uit vijf boomstammen die onderling zijn verbonden. Het doet denken aan een oosterse tempel en een kunstzinnige ruïne tegelijk. Traptreden maken het mogelijk om in en over het kunstwerk te klimmen en over het beekdal uit te kijken.

 

Zie ook de website van Contact en van het Bilderspad.