NL | EN

Realisatie kunstwerk Bilders Folly aan Baakse Beek stap dichterbij

8 juni2021

eerstvolgende KunstZondagVorden geannuleerd 

VORDEN - In haar vergadering van 4 mei jl. heeft het bestuur van de St.KunstInVorden besloten om de KunstZondagVorden (KZV) van 13 juni te annuleren. De ogen van alle KZV-deelnemers zijn nu gericht op KunstZondagVorden van 12 september. Maar voor de stichting is er ook goed nieuws: zo is de crowdfundingactie voor het kunstwerk de Bilders Folly geslaagd. Het kunstwerk zal naar verwachting begin september worden geplaatst aan de Baakse Beek.

De Bilders Folly is ontworpen door de Vordense beeldende kunstenaar Floris Brasser. Maar het is niet alleen een kunstwerk: het is ook een plek om te gaan zitten en te genieten van de omgeving, om elkaar te ontmoeten. De folly van Floris Brasser bestaat uit vijf op een bijzondere wijze met elkaar verbonden verticale stammen. Het geheel in hout uitgevoerde kunstwerk komt pal aan de beek, bij het bruggetje, het Komvonder. Dat is de plek waar het Bilderspad begint en eindigt. Het kunstwerk staat hier op een kruispunt van paden en Floris Brasser speelt in zijn ontwerp met de richtingen van het kruispunt. Van welke kant de wandelaar ook komt: de Bilders Folly biedt telkens een andere aanblik.

Het idee voor de Bilders Folly is ontstaan uit de samenwerking van de stichting KunstInVorden (de werkgroep Bilders Folly bestaande uit: Ewoud v. Arkel, Rob de Windt, Harry Harsema en Willemijn Colenbrander) met Floris Brasser en de Bilderspadwerkgroep. Via het platform VoordeKunst waren zij een crowdfundingcampagne gestart om dit bijzondere project langs de in 2019 geopende wandelroute het Bilderspad te realiseren.

En deze crowdfunding is, mede dankzij de financiële bijdragen van vele Vordenaren, de gemeente Bronckhorst, provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel, Mondriaanfonds en St. Stokroos, geslaagd. “Dank Vordenaren voor uw bijdrage aan de totstandkoming van dit bijzondere project in ons unieke dorp met een rijkdom aan cultureel erfgoed, hedendaagse kunst en natuur”, aldus Willemijn Colenbrander, voorzitter St.KunstInVorden/projectleider KZV.

 Crowdfunding voor Bilders Folly in Vorden

Een bijzonder kunstwerk op een markante plek aan de Baakse Beek in het hart van het Achterhoekse dorp Vorden. Dat is wat de stichting KunstInVorden in samenwerking met beeldend kunstenaar Floris Brasser voor elkaar wil krijgen.

In het hart van het dorp
Speciaal voor bij het Komvonder, het oude bruggetje over de Baakse beek, in het hart van het dorp, op de voormalige ‘bleek’, ontwierp Floris Brasser het kunstwerk, de Bilders Folly. De folly is bedoeld als een ode aan de beek, aan het landschap en aan het werk van Bilders. Het creëert een plek om te mijmeren en te genieten van het stromende water en de bomen. Het wordt een ontmoetingsplek voor jong en oud.

J.W. Bilders, landschapsschilder
De Bilders Folly, is geïnspireerd op het werk van Johannes Warnardus Bilders, de 19e eeuwse romantische landschapsschilder die van het bosrijke landschap en de kastelen in Vorden vele prachtige tekeningen en schilderijen maakte. Een wandelroute, het Bilderspad, voert langs de plekken waar Bilders schilderde. Het pad begint en eindigt bij de Bilders Folly.

Vijf boomstammen
De Bilders Folly wordt opgetrokken uit vijf boomstammen die onderling zijn verbonden. Het doet denken aan een oosterse tempel en een kunstzinnige ruïne tegelijk. Traptreden maken het mogelijk om in en over het kunstwerk te klimmen en over het beekdal uit te kijken.

Het materiaal
Met deze crowdfunding actie wil de stichting KunstInVorden het voor de folly benodigde materiaal financieren. Het hout, het ijzer en de betonnen platen waarop het kunstwerk rust. Daarvoor is een bedrag van 8000 euro nodig. Bouw mee aan de Bilders Folly!

Zie ook de website van voordekunst en van het Bilderspad.